Zakenreiziger of vakantieganger, wie kent de Samsonite koffer niet?  Het merk staat bekend om zijn solide en duurzame kenmerken. Zo’n koffer kent dan ook zware tijden in zijn bestaan. Ondanks de steeds verfijndere bagage handling systemen van onder meer het Nederlandse Vanderlande systems valt de koffer in veel landen nog steeds ten prooi aan het betere gooi- en smijtwerk. Niet voor niets heeft Samsonite in het Belgische Oudenaarde een ‘martelkamer’ ingericht waar kwaliteiststesten worden uitgevoerd. Koffers worden er langdurig ‘gefolterd’; testritten van 60 kilometer voor de wieltjes, regenproeven voor de waterdichtheid en tuimeltesten waarbij het vlak van het valies forse schokken krijgt te verduren.

De Bitse CEO van Samsonite verklaarde onlangs in een interview aan het FD dat hij de beursgenoteerde onderneming in drie regio’s heeft opgedeeld met eigen hoofdkantoren in Amerika, Europa en Azië. Ondanks de universele kwaliteitsstandaard kiest Samsonite voor een gelokaliseerde uitvoering. Zo hebben Japanners niets op met ritssluitingen, terwijl deze bij de Amerikanen niet groot genoeg kunnen zijn. Zuid-Europeanen houden van uitvoeringen in felle kleuren terwijl Noord-Europeanen weer liever sobere tinten kiezen. Ook de lengte van bijv. Nederlanders en Scandinaviers vraagt om een andere afmeting. Daarom kiest Samsonite doelbewust voor een decentraal bedrijfsmodel zodat productontwikkeling en nieuwe ideeën lokaal ontstaan.

Voor zowel de zakenreiziger als de vakantieganger geldt al jaren het devies ’traveling light’. Dat krijgt tegenwoordig alleen maar extra betekenis door de steeds strengere eisen van luchtvaartmaatschappijen aan het aantal kilo’s bagage per reiziger. Een mooie test voor Samsonite!